Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.

Bertrand Russell

Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα, είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής .
George Courteline


ΘΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ (email): kaliteross@gmail.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΒΛΑΚΟΜΕΤΡΟ

Ένα από τα θετικά της ύπαρξης της τηλεόρασης (εκτός από τα αυτονόητα) είναι το ότι σε (με) ανεβάζει πολύ ψυχολογικά (εις μάτην βέβαια στον κόσμο που ζούμε). Δεν είναι και μικρό πράγμα να νοιώθεις (στην ουσία να είσαι) οτι είσαι εξυπνότερος/ευφυέστερος από αρκετούς, εώς πάρα πολλούς άλλους.
Προσπάθησα κατά καιρούς να παρακολουθήσω πέντε, δέκα, είκοσι λεπτά από τις διάφορες εκπομπές, σήριαλ, προγράμματα κτλ, που μας προσφέρει η Ελληνική τηλεόραση εώς τις έντεκα το βράδυ. Μου ήταν αδύνατον να αντέξω (μερικά προγράμματα) παραπάνω από τους χρόνους που προανέφερα. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο οτι το μυαλό μου αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί να εισβάλουν στον εγκέφαλό μου και να επεξεργαστεί τις "πληροφορίες", "ειδήσεις" και λόγια που το βομβάρδιζαν.
Αισθανόμουν μια εσωτερική δύναμη να μου λέει:

[ρε καλύτερε, τι κάθεσαι και προσπαθείς να παρακολουθήσεις αυτές τις βλακείες;

Δεν καταλαβαίνεις οτι όλα αυτά που ακούς δεν "διεγείρουν" τίποτα από ότι υποτίθεται πως πρέπει να "διεγερθεί" ακούγοντάς τα;

Ακούς/βλέπεις πράγματα που είτε ένας παιδικός εγκέφαλος (λόγω ηλικίας/απορίας) θα ήθελε/επέτρεπε να επεξεργαστεί,
είτε ένας βλάκας που ικανοποιείται που ακούει/βλέπει κάτι που μπορεί να το καταλάβει!]

Και "καλά ρε μεγάλε" λέω εγώ σε αυτήν την εσωτερική δύναμη, τόσοι άνθρωποι κάθονται και παρακολουθούν όλες αυτές τις ανοησίες, δεν μπορεί να κάνουν λάθος, εγώ θα είμαι μάλλον ο "λάθος"!
Δεν κάνουν λάθος μου απαντάει, απλά είναι τόσο βλάκες όλοι αυτοί που τα παρακολουθούν, που σου θυμίζουν το πόσο ποιοτικότερο μυαλό κουβαλάς από όλους αυτούς!
Μη μασάς μου λέει.
Δεν είναι δυνατόν το δικό σου μυαλό να δεχτεί να παρακολουθεί εικόνες και ήχους από καυστήρες εγκεφάλων τύπου
-καφές με την ελένη/μαρία/γιώτα
-10 με 1, με 2 με 3
-πρωινό μου,
-πρωινούς, μεσημεριανούς, απογευματινούς καφέδες
-μεσημεριανά, πρωινά μαγκαζίνο, λαιφστάιλ
-μυστικά εδέμ, ζωή της άλλης και της παραπέρα
-τούρκικα, βραζιλιάνικα, κολομβιανά, νοτιοαφρικάνικα
-big brother, master chef, αγρότης μόνος, νύφη για το βλάκα μου, top model
-και άλλα πολλά...

Αλήθεια, πόσο βλάκας/ηλίθιος/άμυαλος/καμένος εγκέφαλος μπορεί να είναι κάποιος και να κάθεται να παρακολουθεί έστω και ένα από τα παραπάνω;;;;;
Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο γκούγκλ διαπίστωσα ότι όλες τις παραπάνω ανύπαρκτες εκπομπές τις παρακολουθούν συστηματικά κάποια εκατομμύρια από τους συντοπίτες μας. Όχι πως δεν το ήξερα (το βλέπω καθημερινά και οπουδήποτε να αποτελεί αντικείμενο κουβέντας κάποιο από τα παραπάνω σκουπίδια) αλλά ήθελα να δω (όχι οτι με νοιάζει) από πόσους συνέλληνες είμαι εξυπνότερος. Και πραγματικά φτιάχτηκα καθώς με πρόχειρους υπολογισμούς (βάσει των τηλεθεάσεων) είμαι σίγουρα εξυπνότερος απο τουλάχιστον 3000000 ανθρώπους (άνω των 18 ετών).
[Πως να το κάνουμε ρε παιδί μου, δεν μπορώ να δεχτώ οτι ένας ευφυής άνθρωπος θα "αντέξει" πνευματικά να παρακολουθήσει κάποια από αυτές τις εκπομπές πάνω από μία φορά].
Το "φτιάχτηκα" βέβαια είναι σχετικό, αλλά τι άλλο μπορεί να σε "φτιάξει" έστω και λίγο μέσα στα σκατά που μας κατάντησαν να ζούμε;;;
Μπορεί βέβαια η παρακολούθηση των προαναφερθέντων εκπομπών να μην υποδηλώνει την ύπαρξη βλακείας αλλά την "κενή ζωή" κάποιου. Ένα και το αυτό θα του απαντούσα.


Υ.Γ. Αντιθέτως, από τα μπλογκς (κυρίως) και από μερικές τηλεοπτικές εκπομπές κατάλαβα οτι υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλοί άλλοι που είναι εξυπνότεροι/ευφυέστεροι από εμένα.

Υ.Γ2. Με την ανάρτηση δεν κρίνω τους παρουσιαστές των εκπομπών αυτών, αλλά αυτούς που τα παρακολουθούν. Οι παρουσιαστές το κάνουν γιατί είναι το επάγγελμά τους, το κάνουν γιατί έχουν κάποιο επαγγελματικό σχέδιο. Το σχέδιό τους βέβαια επηρεάζεται άμεσα από τα βλακοπρόβατα που τους παρακολουθούν.

Υ.Γ3. Πολύ κυνική και εγωιστική μου φάνηκε η ανάρτηση αλλά δεν παύει να είναι (κατ΄ εμέ) η αλήθεια. Οπότε...ξύδι για μερικούς.

10 σχόλια:

Nikos είπε...

Μεγάλο πρόβλημα αυτή η κωλοτηλεόραση. Σταμάτησα να βλέπω εδώ και αρκετά χρόνια. Έχω κι εγώ την ίδια απορία, πώς δέχονται όσοι βλέπουν tv να μπαίνουν στο κεφάλι τους όλα αυτά τα σκουπίδια. Πως αντέχουν να αφήνουν τις τηλεοράσεις ανοιχτές την ώρα τον διαφημίσεων και να ακούνε με την ένταση στο τέρμα μηνύματα στην προστακτική: "Πάρε κι εσύ! Τρέξε! Αγόρασε! Δήλωσε τώρα! Μη χάσετε! Αποκτήστε! Κερδίστε!"... Ελπίζω το internet να φέρει κάποια αλλαγή σε όλα αυτά και να ξεκολλήσει ο κόσμος από την πλύση εγκεφάλου της τηλεόρασης και τις μεσημεριανές μπούρδες, γιατί πραγματικά οι πολλές ώρες tv μπορούν να καταντήσουν έναν άνθρωπο ζόμπι.

zoyzoy είπε...

Εχεις δίκιο και συμφωνώ μαζί σου.
Η τηλεόραση όπως έχει καταντήσει είναι αποχαυνωτική και δυστυχώς έχει γίνει απαραίτητη απο πολλούς συμπολίτες μας.
Πολύ φοβάμαι ότι θα καταντήσει πώρωση για ορισμένους τρόπος ζωής και καθοδήγησης!
Και ειδικά φέτος παράγινε το κακό με τα ριάλιτι που κατέκλυσαν τα κανάλια.
Δεν μπορώ να τα αποφύγω μιας και είναι μοναδικός τρόπος διασκέδασης αλλά δεν γίνομαι λάτρης παρά μόνο της νέας σειράς του Μega(Νησί) που με καθήλωσε απ'την πρώτη μέρα.

Καλό μεσημέρι!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Καλησπέρα Νίκο, δυστυχώς το πρόβλημα που αναφέρεις, διαπιστώνω οτι επεκτείνεται σιγά-σιγά και στο χώρο του ίντερνετ. Είπαμε, τέτοιες καταστάσεις θα ευδοκημούν όσο υπάρχουν εγκέφαλοι (δέκτες) περιορισμένων δυνατοτήτων. Το να σταματήσει κάποιος να βλέπει τηλεόραση δεν νομίζω οτι είναι και το πιο υγειές, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι όποιος "έκοψε" την τηλεόραση "έχει κάτι". Φιλτράρισμα είναι η λύση.

Φοίβη είπε...

Πες τα ! ή μάλλον γράψτα, ρε κουμπάρε! ...
Αίσχος το χαζοκούτι, ειδικά τα μεσημεριανά είναι για πολλές κλωτσιές.
Όταν έσπασα το πόδι μου και αμπαρώθηκα στο σπίτι για 9 μήνες ανακάλυψα τον Λιακό!
σηκωθείτε από καρέκλες ντιβάνια πολυθρόνες…

υ.σ.
τρέχω κουμπάρε μου, γι αυτό χάθηκα!..
θα επανέλθω …

γεια μας!!!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Γεια σου zoyzoy. Πιστεύω οτι αδικείς τον εαυτό σου όταν αναφέρεις οτι η τηλεόραση είναι ο μοναδικός τρόπος διασκέδασης. Κόψε να βλέπεις όλες τις μπούρδες που μας δείχνει γιατί θα πάθεις αυτά που αναφέρεις στη δεύτερη και τρίτη πρόταση του σχόλιού σου.
Το ΝΗΣΙ είναι όαση μέσα στο βούρκο, δεν το εντάσω στις μπούρδες.
Καλό μεσημέρι και καλούς...μεζέδες.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Κουμπάρα, πολύ σουρεάλ το σκηνικό να είσαι καθηλωμένη στο κρεβάτι και να ακούς το Λιακό να προστάζει "σήκω από τον καναπέ, κρεβάτι, μπαλοντίβανο, αιώρα κτλ."
Γιατί τρέχεις βρε Μαγδάλω, παντρεύεσαι;;;
Χαλάρωσε λίγο, δες λίγη τηλεόραση:)
Με τις υγείες σου...

zoyzoy είπε...

Δυστυχώς η οικονομική εξαθλίωση της εποχής μας μας αναγκάζει να'ναι μοναδική διασκέδαση όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Ή αλκοολικοί θα γίνουμε ή ηλίθιοι δεν παίζει κάτι καλύτερο:))

Καλή εβδομάδα να'χεις!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Zoyzoy, δεν απαξιώνω την τηλεόραση, είναι το δεύτερο σημαντικότερο "εργαλείο" του ανθρώπου μετά το ίντερνετ, αρκεί αυτό το εργαλείο να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Ναι όντως η τηλεόραση θα μπορούσε να είναι η μοναδική διασκέδαση κάποιου...αλλά στη φυλακή, που δεν θα είχε και πολλές επιλογές. Το αλκοολικός ακούγεται πολύ πιο ενδιαφέρον από το ηλίθιος.
Πάντως η τιβί θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος διασκέδασης κάποιου εάν και μόνο αν αυτός ο κάποιος "φίλτραρε" αυτά που του δείχνει η τιβί.

Gee Pontius είπε...

Ομοια με την Φοίβη στις μεσημερινές φυσικοθεραπείες μου άκουγα χωρίς να βλέπω κάποιον γιατρό (;) να θεραπεύει πάσαν νόσον με όζον (η μαλακία ως γνωστόν δεν θεραπεύεται)
Δεν καταλαβαίνω τι έχεις με την τιβί. Υπάρχουν και άλλες εκπομπές εκτός των αγώνων και της όπερας κάθε κυριακή βράδυ στο κανάλι της Βουλής ;; Εγκο ντεν γκζέρει !!

Συμφωνώ με το κείμενο αλλά διαφωνώ με τα Υ.Γ. σου !
1/ Ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις τον πιο έξυπνο από σένα, δεν φθάνει το μυαλό σου. Μόνο υποψίες μπορεί να έχεις.
2/ Σαφώς και έχουν οι παρουσιαστές (συλλογική) ευθύνη για ότι παρουσιάζουν. Αν υπήρχε ομαδική άρνηση θα αναγκαζόντουσαν οι παραγωγοί να βελτιώσουν τις εκπομπές τους.
3/ η ανάρτηση δεν είναι κυνική, είναι...γατίσια !

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Τζι, δεν έχω κάτι με την τιβι. Με αυτούς που βρίσκονται απέναντι από την οθόνη της έχω, όπως αποτυπώνεται στην ανάρτηση.
α) συμφωνώ οτι είναι υποψία, αλλά σε τέτοια θέματα η υποψία συνήθως είναι και γεγονός
β) άρα οι παρουσιαστές υπάρχουν επειδή υπάρχουν αυτοί οι απέναντι απο τις οθόνες. Ο παρουσιαστής τι φταίει όταν 1)τον αφήνουν να λέει οτι "πετάει ο γαιδαρος" και 2) όταν οι απέναντι τον πιστεύουν;
γ) νιάου!!!