Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.
Bertrand Russell

Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα, είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής .
George Courteline


Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

ΤΙ "ΚΑΚΟ" ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ 1945-1952?

Πιστεύω ότι "κάτι" κακό "γεννήθηκε" κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επταετίας, κάτι το οποίο ευθύνεται για το "στραβό" κλίμα μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά κτλ), φταίνε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μερικοί άνθρωποι (εκατοντάδες) που γεννήθηκαν την επταετία 1945-1952.
Και εξηγούμαι, οι γεννημένοι τα συγκεκριμένα αυτά χρόνια, το 1973-74 ήταν 21-29 χρονών και μερικοί από αυτούς ήταν τότε φοιτητές στα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της χώρας μας.
Σε αυτούς, έλαχε η μοίρα να "ταυτιστούν" με ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας. Την πτώση της χούντας και την "αποκατάσταση" της δημοκρατίας.
Οι τότε 20άρηδες-28άρηδες φοιτητές,
- ήταν αυτοί που πάλευαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία
- ήταν αυτοί που πολεμούσαν (με οποιονδήποτε τρόπο-και καλά έκαναν) τη χούντα
- ήταν αυτοί που ξεσήκωναν (και καλά έκαναν) τον κόσμο να εξεγερθεί
- ήταν αυτοί που απαιτούσαν ισονομία, δουλειά και λεφτά για όλους

Και μετά τι έγινε.......?
Κάποιοι καθαροί και αγνοί (κυριολεκτικά ή μη)) πολιτικοί εκείνης της εποχής, μετά την πτώση της χούντας, εκλήθησαν ή εκλέχθηκαν να βάλουν την Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Και αυτοί, ορθώς πράττοντας, σκέφτηκαν να "στελεχώσουν" τα κόμματά τους με άφθαρτους, γεμάτους ιδέες και ζωντάνια και πάνω απ' όλα δημοκράτες νέους, προερχόμενους από τα εξεγερμένα πανεπιστήμια.
Δεν μπορεί, σκέφτηκαν, αυτοί οι φοιτητές που τόσο πολύ μάτωσαν για τη δημοκρατία, γεμάτοι γνώσεις και παιδεία, είναι ότι καλύτερο για τη στελέχωση των κομμάτων μας. Και ξαφνικά (και πολύ σωστά) κάποιες δεκάδες/εκατοντάδες φοιτητές, μετά την αποφοίτησή τους βρέθηκαν να είναι στελέχη κομμάτων, με την προοπτική να περάσουν και να εφαρμόσουν τις δημοκρατικές και τίμιες ιδέες τους, στη διακυβέρνηση της χώρας μας.
Από αυτούς, κάποιες δεκάδες/εκατοντάδες άτομα "κατάφεραν" να σταδιοδρομήσουν μέσα στον πολιτικό χώρο και σήμερα να είναι αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα.

Δηλαδή, σε πάρα πολλούς από εκείνους
- που μάτωσαν ή φέρονται ότι μάτωσαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας
- που ξημεροβραδιάζονταν μέσα στα πανεπιστήμια για τα πιστεύω τους
- που "έσκιζαν τα ρούχα τους" για παιδεία, ελευθερία, δουλειά, ισονομία
- που διακινδύνευαν την ίδια τους τη ζωή,
δόθηκαν (ορθώς) εξουσίες ή πόστα μέσα από τα οποία μπορούσαν να υλοποιήσουν όλα τα υγιή πιστεύω τους για το κοινωνικό καλό.

Αυτοί λοιπόν μεγάλωσαν και σήμερα είναι υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, διευθυντάδες, καναλάρχες, μεγαλοεκδότες,
Αυτοί είναι που 35 χρόνια πριν έλεγαν άλλα και τώρα (για μια 35ετία) πράττουν άλλα,
Αυτοί είναι που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά που έχουν βγάλει "πολεμώντας" για τα υγιή πιστεύω που είχαν σαν φοιτητές το 1973-74,
Αυτοί είναι που έχουν βυθίσει την Ελλάδα σε έναν βόθρο,
Αυτοί είναι που "μοχθούν" για το κοινωνικό καλό σήμερα.

Δεν είστε εσείς ΡΕ η γενιά του πολυτεχνείου, δεν σας αξίζει αυτός ο τίτλος
Γενιά του πολυτεχνείου είναι αυτοί που ήταν μαζί σας, στους αγώνες σας τότε το 73 και που σήμερα είναι το ακριβώς αντίθετο από εσάς, δηλαδή οικονομικά ασθενέστεροι και πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμοι

Εσείς είστε, για εμένα, το "κακό" της επταετίας 1945-1952.

18 σχόλια:

AATON είπε...

Λοιπόν, με βλέπω να είμαι ο 1ος των πρώτων που θα σχολιάσει για πρώτη φορά στο πρώτο σου ξεκίνημα και στην πρώτη σου ανάρτηση.. χε χε χε..

Καλέ μου φίλε, ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, πραγματικά ένα πολύ όμορφο ξεκίνημα, με γειά το Blog. Πάω να φωνάξω τα παιδιά.. :)

MOLEMOU είπε...

KALH ARXH KAI KALES ANARTISIS NA EXEIS KALITERE-THN KALHSPERA MOU NA EXEIS KAI KALH EBDOMADA

Dorothea είπε...

φίλε μου με γεια το μπλογκ!

έχεις δίκιο σε όσα λες... εγώ νομίζω ότι "απλά" όλοι αυτοί που αναφέρεις έγιναν μέρος του συστήματος που κατηγορούσαν. πούλησαν τα πιστεύω και την ιδεολογία για το χρήμα.. είναι πικρό αλλά η απόκτηση θέσης και κύρους δείχνει το πραγματικό εαυτό του ατόμου και αυτοί προφανώς έκαναν επανάσταση όταν δεν είχαν τίποτα ή πολύ λίγα να χάσουν.

kaliteros είπε...

@Γεια σου Αατον παρθενοκόφτη.

@MOLEMOU τα χαιρετίσματά μου

@dorothea, εγώ επιμένω να πιστεύω οτι αυτοί που αναφέρω δεν έγιναν μέρος του συστήματος αλλά ότι αυτοί δημιούργησαν αυτό το σύστημα ή έστω μπορούσαν να το αλλάξουν αφού για αυτό μας διαβεβαίωναν οι "μαχητές" του πολυτεχνείου.

Γιάννης Παππάς είπε...

όταν τα ιδανικά στηρίζονται πάνω σε πολιτικά συστήματα κάποτε έρχετε η ώρα και γίνονται πράξη
στις ποιό πολές πςριπτώσεις ο άνθρωπος αφήνετε απέξω
και μέσα μπάινει η δόξα και το χρήμα
κρίμα
καλη σου αρχή

Kirki είπε...

καλή αρχή κι από μενα.Διαβάζοντας αυτή την πρώτη ανάρτησή σου διακρίνω ένα κοινό μας.Γράφεις σα να τάλεγες σ ένα φίλο,σα να του μιλούσες))Και γράφεις με πάθος.
Νομίζω ότι παρόμοια γράφω και γω.
Να σαι καλά και keep writing)).Θα σε παρακολουθώ και θα καταγράφω συμφωνίες και διαφωνίες))

kaliteros είπε...

@ Γιάννη νομίζω οτι υπάρχουν δύο λύσεις. 'Η αποδεχόμαστε αυτή την κατάσαταση ή όχι.
Εάν κάποιος δεν την αποδέχεται αυτή την κατάσταση, το να βρίζει αόριστα όταν είναι μέσα στο καφενείο/καφετέρια/ σπίτι δεν είναι λύση, χρειάζονται πιο άμεσες λύσεις, πιο extreme (τις οποίες θα τις αναλύσω σε άλλη ανάρτηση.
Η απάντηση όλοι ίδιοι είναι, είναι απάντηση προβάτου, όχι σοβαρού ανθρώπου.

@ Kirki, προφανώς οι συμφωνίες είναι ευπρόσδεκτες. Οι διαφωνίες είνια όμως ευπροσδεκτότερες (sic).

Heliotypon είπε...

Ελάχιστοι από όλους αυτούς της γενιάς του Πολυτεχνείου καθώς και οι άλλοι, που βρέθηκαν να "πολεμούν" την Χούντα με ...τηλεκοντρόλ, από Γερμανίες και Γαλλίες, οι σημερινοί κλέφτες (μπλε και πράσινοι) ξεχώρισαν και θέλησαν να μας σώσουν πλουτίζοντας. Ανάμεσα στους ανθρώπους της γενιάς εκείνης υπήρξαν πολλές χιλιάδες που δεν θέλησαν να εξαργυρώσουν τον αγώνα τους και σήμερα είναι άσημοι και φτωχοί. Δεν είναι όλοι της γενιάς, αλλά οι "έξυπνοι". Αυτό θέλω να πω. Φυσικά "έξυπνοι" υπάρχουν σ' όλες τις γενιές.

kaliteros είπε...

@Heliotypon καλώς ήρθες.
Φυσικά και δεν είναι όλοι εκείνης της γενειάς έτσι.
Μιλάω αποκλειστικά και μόνο για εκείνους τους φοιτητές που με τον "αγώνα" που έκαναν εκείνα τα χρόνια και την ιδεολογία που εκφράζαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν τα υγιή τους πιστεύω για το καλό της Ελλάδας και αυτοί πλούτισαν εις βάρος των άλλων Ελλήνων, κοροιδεύοντάς μας.

αναρχόβλαχος είπε...

Ξερεις,κατι παρομοιο σκεφτομουν πολυ καιρο,και το εχω εκφρασει σε καποια σχολια,δεν θυμαμαι που ακριβως,βεβαια, οχι τοσο συγκεκριμενα αλλα σαν μια εντυπωση..Συμφωνω εννοειται,μπορει να ξεκινησαν ετσι οπως λες,αλλα τελικα η εξουσια τους διαφθειρει ολους,καλους και κακους,μετα ερχεται και το χρημα να βαλει το κερασακι στην τουρτα,την οποια τουρτα την φαγαμε στην μουρη εμεις..Αναρωτιεμαι,τι πρεπει να γινει ωστε αυτη η γενια να,πως να το πω,να μην εχει το πανω χερι στην εξουσια,γιατι η διαφθορα της ειναι πολυ μεγαλη,και δεν προκειται να αλλαξουν προς το καλυτερο τα πραγματα με τα ιδια προσωπα,τους ιδιους ανθρωπους.
χαιρετω..

kaliteros είπε...

@ΑΝΑΡΧΟΒΛΑΧΕ,
πιστεύω οτι μας έχει πάρει η κατηφόρα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι (δεν είναι απαισιοδοξία αυτό αλλά ρεαλισμός).
Αυτή η γεννιά έχει "ποτίσει" και την επόμενη με το ίδιο φαρμάκι.
Νόμίζω οτι κάτι πολύ συνταρακτικό θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα.

Dimos El Grec είπε...

Σωστός ρε καλύτερε!!!

Άθεος είπε...

Ε, αφού πιάσαμε τις παλιές μας αναρτήσεις, ας τις συνεχίσουμε. Βλέπεις πέσαμε μέσα και ομολογώ, έτσι όπως το έβαλες, με απογοήτευσες. Πολύ μαύρα τα βλέπω τα πράγματα. Εκείνη την εποχή, τίποτα δεν έδειχνε ότι τόσοι αγώνες θα πήγαιναν στράφι. Όμως κι αυτό δεν είναι απόλυτο. Κάποιοι κρατούν ακόμα και δεν εννοώ τον εαυτό μου. Ίσως κάπου να βρίσκεται θαμμένος ένας άξιος ηγέτης και δούμε κι εμείς μια άσπρη μέρα.

kaliteros είπε...

Άθεε, δυστυχώς νομίζω οτι θα σε απογοητεύσω πάλι. Ο άξιος ηγέτης (σίγουρα δεν είναι μόνο ένας) είναι καπου εκεί έξω (ανάμεσά μας) αλλά είναι τόσο άξιος (κυριολεκτώ) που ξέρει οτι δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνος του. Χρειάζονται πολλοί μαζί. Αυτό είναι το δύσκολο (όχι όμως και απραγματοποίητο) της υπόθεσης.

γωγουσης βλασης είπε...

ΕΥΓΕ, Kalitere , γιά τις θαραλέες απόψεις σου. Καλή αρχή στο ξεκίνημα του Blog σου .

kaliteros είπε...

Γιατρέ, ευχαριστώ για την ενθαρρυντική (για ΄μένα) ευχή σας. Και εσείς να συνεχίσετε να γράφετε τις επίσης θαραλέες απόψεις σας και να μας εμπνέετε.

Dimos El Grec είπε...

Πολλοί γιατροί μαζευτήκαμε στα σχόλια του Kαλύτερου!!! ;)

kaliteros είπε...

Μάλλον οι ιατρικές σας "κεραίες" εντόπησαν κάποιον που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης:)