Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.
Bertrand Russell

Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα, είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής .
George Courteline


Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΝΤΟΥΒΛΙΟ

Είναι μερικές φορές που ξεκινάς να περιγράψεις κάποια γεγονότα/καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σου και διαπιστώνεις στην πορεία οτι δεν μπορείς να τεκμηριώσεις τη σκέψη σου χωρίς να πλατειάσεις και κατ΄επέκταση χωρίς να κουράσεις αυτούς που σ΄ακούνε/διαβάζουν.

Βλέπεις π.χ πως ο επιδερμικός/ευτελής/σταρχιδικός τρόπος σκέψης και οι πράξεις ορισμένων ανθρώπων εκτός κοινοβουλίου δεν διαφέρουν και πολύ από τον τρόπο σκέψης και δράσης της πλειονότητας (νομίζω) των βουλευτών/υπουργών.

Ο ένας πολεμάει/εχθρεύεται τον καπιταλισμό, τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, το κεφάλαιο, τη συσσώρευση χρήματος σε λίγους, αλλά πάει και γεννάει το παιδί του σε σουίτα με κόστος δεκαπέντε με είκοσι χιλιάρικα, στην ουσία αναιρώντας τα λόγια και τα πιστεύω του. Λόγια και πιστεύω, που τον οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται.

Ο άλλος/άλλη βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές, εκλέγεται βουλευτής, γίνεται υπουργός γνωρίζοντας οτι για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια τον έτερον του ήμισυ "κλέβει" αυτό που αυτός/αυτή θέλησε να "υπηρετήσει" (δηλ το κράτος). Και όταν το "μυστικό" μαθεύεται ,αντί να τα παρατήσει, να ζητήσει συγνώμη και να κερδίσει τουλάχιστον τη συμπάθεια του κόσμου,
αυτός/αυτή παραμένει στη θέση του/της, στην ουσία "γράφοντάς" μας κανονικά.

Ο άλλος/άλλη χρησιμοποιεί το παιδί του/της, λέγοντας οτι "το έκανα για το παιδί μου", για να πλουτίσει. Και πάνω που (ίσως) λες οτι, εντάξει δεν πειράζει, όντως το έκανε για να βγάλει πολλά χρήματα για το καλό του παιδιού του/της, βλέπεις οτι αυτός/αυτή θα συνεχίσει να το κάνει για το παιδί του/της. Καταλαβαίνεις τότε οτι το παιδί χρησιμοποιήθηκε για το χάιδεμα των δικών μας αυτιών και για δική του/της "ηθική προστασία".

Και στις τρεις περιπτώσεις (υπάρχουν βέβαια εκατοντάδες άλλες), παρουσία δίνουν η υποκρισία, ο σταρχιδισμός και η ανηθικότητα. Ευθιξία, απούσα. Εγώ βλέπω ίδιο τρόπο σκέψης και στις τρεις περιπτώσεις. Θα μπορούσε άνετα το πρόσωπο του τρίτου παραδείγματος να έχει την ιδιότητα των δύο πρώτων. Η ηθική και των τριών στα ίδια ακριβώς επίπεδα. Οι πράξεις και τα λόγια τους παρεμφερή.

Και ενώ γράφεις/σκέφτεσαι σου έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις.
Ρε συ, αυτό που περιγράφεις είναι το Ελληνικό Κοινοντούβλιο.


Υ.Γ1 Τα παραδείγματα θα μπορούσε να είναι περισσότερα (η διαφορετικά), αλλά τα τρία συγκεκριμένα είναι "φρέσκα".
Υ.Γ2 Τελικά μάλλον πλατείασα.

8 σχόλια:

ΗΩΣ είπε...

Αμάν βρε ευλογημένε, τί εφιαλτικός συνειρμός ήταν αυτός; Ελληνικό κοινοντούβλιο! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

zoyzoy είπε...

Πλατειάζεις γιατί χρησιμοποιείς 3λιγότερα επίθετα και 300 εννοιες για το καθένα.
Αυτό το σταρχιδισμό θέλω ερμηνευτική και ετυμολογική ερμηνεία γιατί ο Μπαμπινιώτης δεν το'χει :))

Είσαι φοβερός!Πως κατάφερες να βάλεις τις τσόντες στη βουλή τη στιγμή που μόνο με πόρνες μας έχουν συνηθίσει!
Την καλημέρα μου!!

Φοίβη είπε...

και λίγα έγραψες, πολύ λίγα..
χώσε!

καλό σκ κουμπάρε...
γειααααα....

kaliteros είπε...

Ηω, είδες; Προσπάθησε να σκεφτείς και εσύ κάτι για το κοινοβούλιο. Ότι συνειρμό και να κάνεις είμαι σίγουρος οτι θα είναι εφιαλτικός.
Πάντως και εγώ έριξα πολύ γέλιο όταν μου ήρθε στο μυαλό το "κοινοντούβλιο".

kaliteros είπε...

Zoyzoy, έχεις δίικιο. Ήθελα να είμαι λιγάκι διακριτικός (η παιδεία μου, βλέπεις...):)
Όσο για το σταρχιδισμό ρώτα ένα οποιοδήποτε λαμόγιο απο αυτά που ήταν στη βουλή τα τελευταία 30 χρόνια. Πάντως ο σταρχιδισμός είναι από τα βασικότερα προσόντα ενός απατεώνα.
Οι τσόντες θα μπουν στη βουλή για να μας κυβερνήσουν, σε λίγα χρόνια.
Καλό νησιώτικο τριήμερο.

kaliteros είπε...

Στην υγειά σου και εσένα κουμπάρα μου. Πράγματι λίγα έγραψα. Ούτε ένα τσιγάρο:) λόγια.
Λπιζωε να σαιει λυτερακα!

Φοίβη είπε...

Κουμπάρε!
χαμένος εσύ, χαμένη κι εγώ
ήρθα να πω ένα γεια...
εδώ όλα καλά.
εκεί?

kaliteros είπε...

Γειαααα σου κουμπάρα. Κι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημά μου είναι οτι σκέφτομαι πολύ (λέμε τώρα), συμβαίνουν γύρω μας τόσα πολλά (όλα αρνητικά) και δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Ρίξε καμιά ιδέα!!!