Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.

Bertrand Russell

Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα, είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής .
George Courteline


ΘΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ (email): kaliteross@gmail.com

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Λέω να ασχοληθώ σήμερα με το τεράστιο θέμα της αμορφωσιάς/αμάθειας.
Δεν υπάρχει περίπτωση ο οποιοσδήποτε από εμάς να έχει βρεθεί σε μια παρέα και να μην έχει μείνει έκπληκτος από το επίπεδο αμάθειας/αμορφωσιάς ορισμένων ανθρώπων.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές,
άλλος δεν τελείωσε το σχολείο,
άλλος το τελείωσε γιατί έτυχε να το τελειώσει,
άλλος δε διαβάζει ποτέ εφημερίδες,
άλλος δεν ανοίγει ποτέ του ένα βιβλίο να διαβάσει,
άλλος τα έμαθε στο σχολείο αλλά δεν έχει ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει αυτά που έμαθε,
άλλος ξέχασε ότι έμαθε τόσα χρόνια στο σχολείο,
άλλος νομίζει (λανθασμένα) ότι "επιμορφώνεται" ή εμπλουτίζει τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις παρακολουθώντας διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση (αυτός είναι δύσκολη περίπτωση).

Θέλω να σας πω ότι υπάρχει τρόπος να ανεβάσουμε "πάλι" το πνευματικό μας επίπεδο.
Βέβαια αυτός ο τρόπος απευθύνεται σε γονείς, αλλά εδώ που τα λέμε αυτοί είναι που δεν έχουν (αυτό επικαλούνται) την πολυτέλεια του χρόνου για να βελτιώσουν το "επίπεδό" τους.
Λοιπόν εσείς που είστε γονείς έχετε την τεράστια ευκαιρία να αποκτήσετε τις γνώσεις που σας λείπουν ή να "φρεσκάρετε" τις κεκτημένες.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάζετε κι εσείς μαζί με τα παιδιά σας (ακόμα και απο το δημοτικό απο την ορθογραφία και τα ρήματα).
Τα οφέλη θα είναι πολλά...
α) μορφώνεστε και εσείς
β) κάνει πιο ενδιαφέρον/ευχάριστο το διάβασμα για τα παιδιά
γ) παρακολουθείτε την πρόοδο των παιδιών σας
δ) τα παιδιά θα "αισθανθούν" ότι μεγαλώνουν σε περιβάλλον μάθησης/εκπαίδευσης
ε) την ώρα που θα βλέπατε κάποια "μπούρδα" στην τηλεόραση, την αντικαθιστάτε με σίγουρα κάτι πιο δημιουργικό
στ) τα παιδιά θα μάθουν ότι το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία αλλά ώρα δημιουργίας

Δοκιμάστε το λοιπόν, μια δυο ώρες την ημέρα θα βοηθήσει εσάς να γίνετε καλύτεροι/ποιοτικότεροι άνθρωποι, θα βοηθήσει τα παιδιά σας να γίνουν ποιοτικότεροι άνθρωποι, θα βοηθήσει να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.
Είναι τόσο απλό.
Μια, δυο ώρες είμαι σίγουρος ότι τις έχετε.
Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας...

* Το ερέθισμα για αυτή την ανάρτηση το πήρα όταν βρισκόμουν σε σπίτι φίλων και η μαμά ενός παιδιού απάντησε στο παιδί που δε διάβαζε..."Εγώ τα πέρασα αυτά όταν ήμουν παιδί, τώρα είναι η σειρά σου".
Δεν υπήρχε πιο βλακώδης ατάκα να πεις στο παιδί σου, γιατί λέγοντας του αυτό περνάς στο υποσυνείδητο του παιδιού ότι το διάβασμα είναι μία αγγαρεία της ηλικίας, την οποία ο καθένας την περνά στην ώρα του. Άρα το παιδί βλέπει το διάβασμα σαν κάτι το εξαναγκαστικό, μια αγγαρεία που πρέπει να γίνει.
Η συνέχεια σε ψυχολόγο, όχι εδώ...


** Αλήθεια, γιατί το Υπουργείο Παιδείας δε χρησιμοποιεί τέτοιου είδους "σλόγκαν" για τον "ερεθισμό" των γονέων προς τη μόρφωση? Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κάτι τέτοιο εώς τώρα.

17 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Συμφωνώ και επικροτώ την ιδέα σου.Βιώνω με συγγενικό μου πρόσωπο μια απο τις "δύσκολες περιπτώσεις" όπως την αποκαλείς με μητέρα διδύμων να είναι κυριολεκτικά όλο την ημέρα "κολλημένη" με την T.V με αποτέλεσμα να μην επικοινωνεί καν με τα παιδιά της για να μην την διακόψουν απο την εκπομπή.
Αποτέλεσμα έχει γίνει η T.V απαραίτητη σε όλους ώστε να αρνούνται κάθε εκδήλωση.Ακόμα και μια βόλτα ένα παιδικό πάρτυ τα παιδιά!Δραματική κατάσταση!και δυστυχώς δεν μπορώ να επέμβω σαν συγγενείς!

DaisyCrazy είπε...

από τη μια δεν έχεις άδικο. καλό είναι και για γονείς και για παιδιά να διαβάζουν μαζί.

από την άλλη όμως, όσα και να ξέρουν οι γονείς, σίγουρα θα υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να βοηθήσουν όσο και όπως θα ήθελαν το παιδί τους.

επίσης αν διαβάζουν πάντα με τη συνοδεία γονιού αυτό θα σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάτι τύχει του γονιού (από σοβαρό όπως μια αρρώστια που τον καθηλώνει στο κρεβάτι ή τον στέλνει στο νοσοκομείο, ως κατι όχι πολύ σοβαρό όπως μικρότερο αδελφάκι που θέλει άλλαγμα, τάισμα κτλ) το παιδί δε θα μπορεί να διαβάσει. αυτό είναι άσχημο και για το γονιό και για το παιδί.

κατ’εμενα το παιδί πρέπει για το καλό του ίδιου και για τη δική του πορεία στο σχολείο και ίσως στο πανεπιστήμιο μετά, να μάθει να διαβάζει μόνο του. να μάθει πως να συγκεντρώνει την προσοχή του, να μάθει τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσει για να συμπληρώσει τα μαθηματα του κτλ. και στο τέλος ο γονιός να εμπλακει για να ελεγξει τι έκανε το παιδί. με αυτό το τρόπο και το ενδιαφέρον του δείχνει αλλά και το παιδι μαθαίνει να δουλευει ώστε να μη χρειάζεται απαραιτητα καποιο απο πανω του για να διαβασει.

AATON είπε...

Μα δεν διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα λένε "δές τηλεόραση".
Η τηλεόραση έγινε πλέον ο εκπαιδευτικός του σπιτιού. Και η μαμά εκεί σπουδάζει, όπου να 'ναι θα πάρει και το πτυχίο της..

MOLEMOU είπε...

1-TO MEGALITERO LA8OS EINAI POU TA PAIDIA EXOUNE KAI TV MESA STO DOMATIO TOUS-----2-THN PETAS APO TO PARA8HRO TH MANA POU LEEI AUTA TA PRAGMATA STO PEDI -------------3-TOULAXISTON TA DIKA MOU TA PAIDIA DIABAZOUNE MAZI ME TH MAMA TOUS KA8E MERA -EPOMENOS OLA AUTA POU LES TA KANEI H GINEKA MOU ALLA OXI EGO DISTIXOS-KALHMERA SAS KAI ELPIZO KAPOIA MERA TA PAIDIA MOU NA SKEFTONTE KAI NA GRAFOUNE AKOMA KALITERA APO TON KALITERO EDO

Κουκίν είπε...

Με καλύπτεις 100%. Το όλο θέμα έχει πολλές παραμέτρους.

Εσύ το γενικεύεις -σωστά- ενώ εγώ το εστίασα λίγο πιο συγκεκριμένα.

Τα χειρότερα έρχονται. Η "μαγική" λέξη "απλοποίηση" της γλώσσας είναι τόσο τραγική, που δεν θα χρειάζεται να έχει κάποιος, ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση, για να γράφει.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@ ΖΟΥΖΟΥ, περιττό να σου πω πως πρέπει να επέμβεις. Με επιχειρηματολογία σίγουρα θα καταφέρεις κάτι.

@ dorothea, η ανάρτηση θέλει να λειτουργήσει ως παρότρυνση στους γονείς για να κάτσουν και να μάθουν όσα δεν έμαθαν (στην ουσία εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αν όχι μόνο τα βασικά). Το πόση ώρα θα αφιερώσουμε σε αυτό και την έντασή του, πρέπει να την καταλάβουν μόνοι τους οι γονείς που θα αποφασίσουν να το ακολουθήσουν/πράξουν.
Οισκέψεις σου είναι πολύ σωστές, αυτές πρέπει να κάνουν όσοι ακολουθήσουν αυτό που λέει η ανάρτηση.

@ΝΙΚΟ, η τηλεόραση είναι ο εκπαιδευτικός του σπιτιού και αυτοί που την παρακολουθούν είναι οι πολίτες του μέλλοντος.

@ MOLEMOU, η ανάρτηση απευθύνεται σε γονείς που έχουν έλλειμα μόρφωσης/παιδείας, τους παρουσιάζω έναν τρόπο για να αποκτήσουν τις γνώσεις που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν.
Δε μέμφομαι όσους δεν το κάνουν.
Φυσικά το κάνουν και γονείς που είναι ήδη μορφωμένοι (καλό στο παιδί κάνουν).
Αυτό που έγραψες στο τέλος του σχόλιού σου (νομίζω οτι είναι κάτι θετικό και όχι ειρωνεία), θα το δεχτώ (και θα είναι ιδιαίτερα κολακευτικό) μόνο εάν είσαι πάνω απο 37 χρονών.

@ΚΟΥΚΙΝ, αυτός που δε θα χρειάζεται ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση για να γράψει, θα έχει τεράστιο πρόβλημα να διαβάσει κάτι σοβαρό και ακόμα χειρότερα δεν θα μπορεί να συζητήσει/καταλάβει...

marianaonice είπε...

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου!
Και ναι μέχρι και την Ε΄ Δημοτικού το επιχειρούσα μαζί με την κόρη μου, και μου άρεσε..
Όμως μετά έπαψε να θέλει να διαβάζουμε μαζί, μαλώναμε, διαφωνούσαμε σε κάποια θέματα, και από τότε έγινε για μένα πολύ ψυχοφθόρο να προσπαθώ να την παρακολουθήσω στη μελέτη της. Διαβάζει μόνη της από τότε, και έχει άριστη απόδοση, δεν μπορώ να πω κάτι, και έκανα στην άκρη.
Άσε που και ο χρόνος μας πια μας έχει πνίξει, οπότε μάλλον ανακουφίστηκα που έπαψε να με έχει ανάγκη!
Τι να πει κανείς?
Πάντως η αμορφωσιά μας είναι πράγματι το μεγάλο πρόβλημά μας ως λαού!!

MOLEMOU είπε...

DEN EINAI KA8OLOU EIRONIA KAI AUTA POU GRAFO TA ENOo KAI EIMAI KONTA STA SARANTA -KALHMERA KALITERE KAI MIA OMORFI KIRIAKI NA EXEIS

Πουρνάρι Δομοκού είπε...

Διάβαζαμε μαζί με τα παιδιά μου μέχρι που ήταν Γ' γυμνασίου. Οχι όλα τα μαθήματα αλλά τουλάχιστον τα θεωρητικά. Η ικανοποίησή μου ήταν όχι ότι τα παιδιά μου τα μάθαιναν καλύτερα ή ότι ήμουν σίγουρη ότι διάβαζαν αλλά ότι έπαιζα με την μνήμη μου και θυμόμουνα όλα εκείνα που είχα διαβάσει στην ηλικία τους και τα είχα ξεχάσει, για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν συζητάμε εμείς ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ για τα γεγονότα της ιστορίας ή για λογοτεχνία.

Kirki είπε...

Θίγεις ένα θέμα που με απασχολεί κι εμένα πολύ.Θα το πω απλά.Εχουμε ξεπέσει πολύ.Δε διαβάζουμε κι έτσι δε δημιουργούμε κριτική σκέψη.Πράγμα που οδηγεί στο να μασάμε αχώνευτα όσα μας πασάρουν.Οι γονείς παρατάνε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση για να τα ξεφορτωθούν.Και τι να κάνει το παιδάκι;Οταν βλεπει μια τηλεόραση μονίμως ανοιχτή,όταν δεν έχει δει ποτέ τους γονείς να διαβάζουν ένα βιβλίο,τι θα κάναι κι αυτό;Παιδεία.Δεν έχουμε παιδεία.Το ζούμε στην καθημερινότητά μας.Λείπει το ειλικρινές συγγνώμη,το από καρδιάς ευχαριστώ.Περισσεύει η αγένεια,η προπέτεια,ο παρλαπιπισμός.Ασε,έθιξες όπως σου είπα θέμα που με προβληματίζει καθημερινά

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@MARIANAONICE, καλώς ήρθες. Γράφοντας την ανάρτηση είχα στο μυαλό μου αποκλειστικά και μόνο το πως μπορούμε να μορφωθούμε περισσότερο.
Η "συμβουλή" της ανάρτησης είναι προς τους γονείς, δεν είναι τρόπος για το πως θα γίνουν τα παιδιά μας καλύτερα.
Όπως και να 'χει, διαβάζοντας μαζί με τα παιδιά σίγουρα δεν θα τα κάνει χειρότερα ή εξαρτημένα (στο ομαδικό διάβασμα).

@MOLEMOU, αναγνωρίζω πως η απάντησή μου μπορεί να σε "έθιγε" αλλά δυστυχώς ένας "στεγνός" σχολιασμός δεν μπορεί να αποδώσει 100% την πρόθεσή μας. Έτσι και εγώ ήμουν κάπως καχύποπτος ως προς το σχόλιό σου γιατί δεν μπορούσα να δώ το ύφος, τον τόνο της φωνής σου, ή έστω τη γλώσσα του σώματός σου. Ευχαριστώ και καλή εβδομάδα.

@ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, καλώς ήρθες.
Αυτό ακριβώς ήθελα να "περάσω" με την ανάρτησή μου. Είτε να φρεσκάρουμε αυτά που κάποτε μάθαμε είτε να τα μάθουμε όπως έπρεπε να κάνουμε όταν είμασταν στο σχολείο.

KIRKI, γράφεις (ορθά)...
"Οταν βλεπει μια τηλεόραση μονίμως ανοιχτή,όταν δεν έχει δει ποτέ τους γονείς να διαβάζουν ένα βιβλίο,τι θα κάνΕΙ κι αυτό?"
Πιο κατανοητά δεν θα μπορούσε να γραφτεί.

KitsosMitsos είπε...

Γιατί όχι και να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στους γονείς; Να σταματήσει δηλαδή η τηλεόραση να είναι ο κύριος παιδαγωγός...

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@ KitsosMitsos καλώς ήρθες.
Φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο το διάβασμα μαζί με τα παιδιά. Τα ωφέλη είναι πολλαπλά και χωρίς χρονικό ορίζοντα.
Η τηλεόραση δεν θα έπρεπε καν να αποκαλλείται "παιδαγωγός".

Eva Neocleous είπε...

Τεράστιο το θέμα που θίγεις πράγματι.
Το ερώτημα για μένα είναι κατά πόσο το σχολείο έχει τη δυνατότητα να παιδεύει πραγματικά.
Αν οι γονείς διέθεταν το ανάλογο μορφωτικό επίπεδο, θα μετέδιδαν και στα παιδιά τους την αγάπη προς τη γνώση και την καλλιέργεια.
Εκτιμώ πως είναι πολύ επιφανειακές οι γνώσεις που αποκομίζει κανείς από το σχολείο.Και αν αρκεστεί σ΄αυτές, θα παραμείνει ημιμαθής...

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@EVA,
συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες.
Θα ήθελα να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο (πράγμα που δεν έγινε σαφές στην ανάρτηση) οτι
ήθελα να δώσω ένα κίνητρο/έναν τρόπο στους γονείς για να αρχίσουν να βελτιώνουν τη μόρφωσή τους.
Η ορθογραφία, τα μέρη του λογου, η σύνταξη προτάσεων είναι οι βάσεις για όλα αυτά. Ευκαιρία για να τα διδαχθούν ή να τα "φρεσκάρουν" είναι η ταυτόχρονη μέλετη αυτών, μαζί με τα παιδιά τους.

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέροντα θέματα θίγεις
μπράβο

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@PARMENIDIS,
χαίρομαι που οι σκέψεις μου συναντούν σκέψεις άλλων.
Ακόμα και αν συναντηθούν "μετωπικά".