Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.

Bertrand Russell

Το να φαίνεσαι ηλίθιος στα μάτια ενός βλάκα, είναι μια ηδονή υψηλής αισθητικής .
George Courteline


ΘΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ (email): kaliteross@gmail.com

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

DON'T DO IT...PARENT. (ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ...ΓΟΝΙΕ)

Πάντα ήμουν υποστηρικτής της άποψης "οι γονείς να μην νοιάζονται/ωθούν τα παιδιά τους στο να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θέλουν αυτοί για τα παιδιά τους".
Με λίγα λόγια να αφήσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν το επάγγελμα που θέλουν να κάνουν αυτά (όταν θα φτάσουν στην ηλικία που θα μπορούν τα ίδια να κρίνουν/αποφασίζουν για κάτι που τους αφορά).

Υποστήριζα σε συζητήσεις που έπαιρνα μέρος οτι εάν κάποιος γονιός ωθεί/πιέζει το παιδί του προς μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση (πέραν της όποιας ψυχολογικής βίας/διαταραχής που ασκεί) , τότε θα δημιουργήσει κάτι απο τα δύο παρακάτω:

Είτε πρόβλημα στην κοινωνία είτε πρόβλημα στο ίδιο το παιδί.

Ευτυχώς ή δυστυχώς έχω πλέον και τρανταχτά επιχειρήματα/αποδείξεις/παραδείγματα για του λόγου το αληθές (εννοείται πως υπάρχουν και τρανταχτές εξαιρέσεις).
Τα δύο πρόσωπα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την ζωή/επικαιρότητά μας είναι παραδείγματα ανθρώπων που λόγω της επιλογής/πίεσης των γονιών τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση, δημιούργησαν το μεν πρώτο, πρόβλημα στην κοινωνία, το δε δεύτερο πρόβλημα στον ίδιο του τον εαυτό. 

Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει.
Το μεν πρώτο άτομο έγινε πρωθυπουργός και δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία. Η γλώσσα του σώματός του, ο τρόπος ομιλίας του, τα λεγόμενά του (όταν σου ζητάνε να πουλήσεις ένα νησί της χώρας που ηγείσαι, δεν απαντάς λέγοντας οτι εμείς αγαπάμε τα νησιά μας, αλλά γαμωσταυρίζεις ΓΚΕΓΚΕ;;;;), μας δείχνουν οτι δεν θέλει να είναι πρωθυπουργός αλλά είναι, γιατί η μαμάκα ήθελε εκτός απο πεθερό και σύζυγο, να έχει και "παιντί" πρωθυπουργό.
Το δε άλλο άτομο έγινε πορνοστάρ γιατί ο μπαμπάκας του ήθελε να 'κονομάει με κάποιες αρπαχτές (όπως είπε), από τη σχολική κιόλας ηλικία του παιδιού του. Ότι έσπειρες θα θερίσεις άμα "εκθέτεις" το παιδί σου από τη σχολική ηλικία. Ας πρόσεχες, ας σκεφτόσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι φως-φανάρι οτι φταίνε οι γονείς.
Η πρώτη περίπτωση έχει αντίκτυπο επάνω μας η δεύτερη περίπτωση θα έχει αντίκτυπο στο υπόλοιπο της ζωής (και των απογόνων) του ίδιου του παιδιού.

22 σχόλια:

Φοίβη είπε...

Δεν φταίει η μάνα του Πρωθυπουργού, κουμπάρε μου. Οι μανάδες έχουν όνειρα.
Για τον εφιάλτη που μας κυβερνά
Φταίνε αυτοί που πήγαν και τον Ψήφισαν...

Για την άλλη περίπτωση συμφωνώ...
κρίμα το κορίτσι! Κρίμα! δεν ξέρει τι κάνει....

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Γεια! σου ρε κουμπάρα.
Το να είχες πεθερο και σύζυγο πρωθυπουργούς και να θες να γίνει και ο γιος σου δεν είναι όνειρο, είναι πρέζα, άντε στην τελική είναι τριπάκι.
Αυτούς που τους ψηφίζουν δεν τους σχολιάζω καν. Αυτοί είναι χειρότερα ζάκια.
Άντε και πρωταθλήτρια...

DaisyCrazy είπε...

Συμφωνώ σ'αυτά που λες, σίγουρα οι γονείς δεν ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους, εδώ συχνά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι πόσο μάλλον τα παιδιά τους. Άσε που επικρατεί και η σοβαρή παρανόηση ότι τα παιδιά είναι κτήμα των γονιών. Εννοείται ότι οι γονείς τα φέρνουν στον κόσμο, αλλά τα παιδιά ανήκουν στον εαυτό τους και στο μέλλον τους - σε κανένα άλλο.

Όμως έχω μια μικρή αντίρρηση, στην περίπτωση της Τζούλιας επειδή τώρα ουσιαστικά βγήκε από την εφηβεία σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης έχουν οι γονείς της.

Όμως ο ΓΑΠ έχει τόσα χρόνια που έχει ενηλικιωθεί κι έχει κάνει τις επιλογές του από μόνος του από ένα σημείο κι έπειτα.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας να κατηγορεί τα λάθη των γονιών του ες αεί για όλα όσα έπαθε ή για τα λάθη που κάνει μέχρι να πεθάνει. Από ένα σημείο και μετά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του κι αν επιτρέπει στους γονείς του να καθορίζουν και τα ενήλικα βήματα του τότε πάλι είναι δικό του του λάθος κι όχι δικό τους.

CsLaKoNaS είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες! Άλλωστε είμαι ένας που αρχικά ακολούθησα το επάγγελμα του πατέρα μου αλλά τα παράτησα γιατί δε μου άρεσε.

Διαφωνώ όμως ως προς την επιλογή των προσώπων. Ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο είναι ο Καραμανλής. Καραμπινάτη περίπτωση ανθρώπου που δε γούσταρε καθόλου τη θέση που ήταν αλλά τον έβαλαν λόγω ονόματος και μόνο. Ένας εντελώς ανίκανος άνθρωπος που δεν τον ενδιέφερε τίποτα.

Ο Γιώργος δεν είναι έτσι. Και μόνο η υπερδραστηριότητα που δείχνει είναι δείγμα ότι γουστάρει αυτό που κάνει. Μπορεί να μην το κάνει καλά ή μπορεί χίλια δυο άλλα. Αλλά δε μπορεί κανείς να τον κατηγόρησει ότι αναγκάζεται να μας κυβερνήσει...

Dimos El Grec είπε...

Και στις 2 περιπτώσεις φταίει κυρίως ο λαός. Στην μία ακουμπάει την ψήφο του και στην άλλη τα ευρώ του...
Φυσικά φταίνε και οι γονείς, σε πιο απλές περιπτώσεις, αλλά οι 2 που αναφέρεσαι θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με διαφορετική συμπεριφορά του λαού ή στην καλύτερη ο ένας να ήταν γραμματέας κάπου και η άλλη άγνψστη τραγουδίστρια η μοντέλα

Coffeemug είπε...

Το πρώτο παιντί έφτασε εκεί που έφτασε γιατί κανείς δεν βρέθηκε να το σταματήσει στα 20 και, χρόνια που ασχολείται με το σπορ. Ούτε και τώρα τον σταματάει κανείς.
Το δεύτερο παιδί, δεν είναι καθόλου παιδί. Είναι ενήλικας, με σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό και κερδοφόρες επιλογές.

ΗΩΣ είπε...

Έλα να μην ακούω τέτοια....
Μέχρι τα 20, άντε 22 το πολύ δικαιούσαι να λες ότι οι γονείς σου φταίνε για τον δρόμο που πήρες. Αν μετά συνεχίζεις να τον βαδίζεις ο μόνος υπεύθυνος είναι αυτός που βλέπεις στον καθρέφτη. Στο κάτω κάτω, άντε και πήρες πιεστικά λόθος μονοπάτι. Γιατί δεν πας να βρεις το σωστό; Εκτός κι αν είσαι περιορισμένης ευθύνης, σαν τους 2 αναφερθέντες στην ανάρτηση. Εκεί μπορείς να προβάλλεις τη βλακεία ως επιχείρημα.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@DaisyCrazy, φυσικά και έχεις δίκιο σε αυτό που λες, οτι ο γαπ είναι ενήλικας και θα μπορούσε να κάνει οτι γουστάρει (όμως δεν έδειξε την απαιτούμενη σοφία για να το κάνει). Αλλά δεν ήταν αυτό το πνεύμα της ανάρτησης. Η ανάρτηση μιλάει για το λαθος που κάνουν οι γονείς. Απλά χρησιμοιποίησα αυτά τα δύο πρόσωπα της επικαιρότητάς μας για να κάνω πιο κατανοητή τη σκέψη μου (μπορεί και να μην το κατάφερα).

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@CsLaKoNaS, κινδυνεύω να παρεξηγηθώ εάν κρίνω απο το σχόλιό σου. Η ανάρτηση στοχοποιεί τους γονείς των δύο προσώπων που αναφέρω. Δεν με νοάζει να κρίνω δύο-τρεις-πέντε-δέκα ατάλαντους για πρωθυπουργεία ανθρώπους (αυτό το κάνω σε άλλη ανάρτηση).
Το θέμα είναι οτι ο ένας γονιός ήθελε το "παιντί" πρωθυπουργό και έτσι το γαλούχησε και ο άλλος γονιός ήθελε την "κονόμα" απο το όμορφο βλαστάρι του και έτσι το γαλούχησε και αυτός. Και για τις δύο περιπτώσεις φωνάζω οτι οι γονείς έπραξαν ΛΑΘΟΣ.
Η υπερδραστηριότητα από μόνη της δεν μου λέει τίποτα. Υπερδραστήριος ήταν και ο Ζήκος στο Μπακαλόγατο-Της Κακομοίρας (ελλ.ταινία).

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@DimosElGrec, οι ίδιοι οι γονείς αυτών των 2 προσώπων βλέποντας την αποχαύνωση και την "προβατοποιησημότητα" (sic) της κοινωνίας μας, "αποφάσησαν" να γαλουχήσουν και να ωθήσουν τα τέκνα τους προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα έχεις και εσύ δίκιο που λες οτι φταίει ο κόσμος αλλά αυτό είανι συζήτηση που γίνεται σε άλλη ανάρτηση.
Το οτι λες, οτι ο ένας θα μπορούσε να είναι γραμματέας και η άλλη τραγουδιάρα, ενισχύει το σκεπτικό της ανάρτησής μου. Αυτό ακριβως ήθελα να πω.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@Coffeemug, ποιος και πως να σταματήσει το πρώτο παιντί αφού έτσι (και σε τέτοιο περιβάλλον) γαλουχήθηκε;
Το δεύτερο παιδί μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά, αλλά απο ότι κατάλαβα μάλλον το ίδιο το παιδί θα συμφωνεί με την ανάρτησή μου. Ο πλουτισμός δεν "νομιμοποιεί"/"ηθικοποεί" την ματαοδοξία/επιπολαιότητα κάποιου. Έχει τραυματιστεί μόνιμα και δυστυχώς αυτό το τραύμα θα την ακολουθεί για πάντα (ακόμα και αν παίξει σε αλλές 500 τσόντες). Θα το επαναλάβω και σε εσένα. Αντικείμενο της παρούσας ανάρτησης είναι οι γονείς (και οι πράξεις τους) και όχι τα πρόσωπα που αναφέρω ως παραδείγματα.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@ΗΩ, κάπου εκεί ήθελα να καταλήξω και εγώ (αλλά δεν ήθελα να "σεντονιάσω"(sic) την ανάρτηση). Οτι ο συνδυασμός, πιεστικών αντιλήψεων για την επαγγελματική σταδιοδρομία του τέκνου ενός γονιού και η "περιορισμένη ευθύνη" ενός παιδιού, οδηγεί σε δυσάρεστες και πολλές φορές μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Εννοείται πως κυρίως υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι. Απλά το μικρόβιο "μπήκε" μέσα τους απο τις επιθυμίες των γονιών τους. Ακριβώς εκεί είναι το ΛΑΘΟΣ και αυτό πραγματεύομαι στην ανάρτηση.

CsLaKoNaS είπε...

@kaliteros

Απλά δεν καταλαβαίνω πως ξέρεις πως ο ένας γονιός ήθελε το "παιντί" να γίνει πρωθυπουργός. Κατά τα άλλα μαζί σου....

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@CsLaKoNaS, το έχει δηλώσει η ίδια σε παλιά της συνέντευξη (και μου έχει μείνει απο τότε). Κάπως έτσι τέλως πάντων. Δεν θυμάμαι πότε και που. Θα προαπαθήσω να βρω αυτά τα λόγια. Όταν τα βρω θα σου δώσω τα λινκς. Μπορείς να ψάξεις και εσύ εάν θέλεις και εάν τα βρεις ενημέρωσέ μας. Θυμάμαι οτι τα διάβασα σε περιοδικό. Μπορεί κάποιος άλλος αναγνώστης να μας βοηθήσει πάνω στο θέμα. Πάντως είμαι 100% σίγουρος οτι υπάρχουν.

CsLaKoNaS είπε...

@kaliteros

Δεν το ήξερα αυτό! Δεν έχω λόγω να μη σε πιστέψω. Πρέπει τελικά να είναι λίγο μαλακισμένη η Μάργκαρετ. Αμερικανίδα γαρ...

Φοίβη είπε...

κουμπάρε μου..
ήρθα να πω ένα γειαααα...

καλό σκ...

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Γειααααα σου και 'σενα κουμπάρα...με τις ξαφνικές σου βίζιτες.

zoyzoy είπε...

Σίγουρα βαραίνει η ευθύνη του παιδιού όταν τον προτρέπει ο γονιός!
Καμιά φορά πιέζουν αλλά και αν μεταφέρουν δικά τους όνειρα στις πλάτες των παιδιών και αυτό κακό είναι.
Τώρα για τους συγκεκριμένους ο 1ος μας πηδάει κανονικά και σκούζουμε η 2η την πηδάνε και σκούζει σε άλλους αρέσει άλλους είναι αδιάφορο!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

@Zoyzoy σωστά αυτά που λες. Καλά κάνουν ο μεν να είναι πρωθυπουργός και η δε πορνοστάρ. Για 'μένα θα αποτελλούν κλασικά παραδείγματα για τις συνέπειες που έχει η "μανατζερίστικη" διαπαιδαγώγηση/γαλούχηση των γονιών προς τα παιδιά τους.

Gee Pontius είπε...

Από τις καλύτερες αναρτήσεις που έχω διαβάσει. Φυσικά ο Κώστας Καραμανλής ο Βου(ς) δεν μετέχει καθ' ότι ανηψιός. Η Μάργκαρετ δεν έχει το ρεκόρ, υπάρχει η Ιντιρα Γκάντι που έχει τα ίδια αλλά επιπλέον έγινε και η ίδια πρωθυπουργός !!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Ευχαριστώ Τζι. Στην περίπτωση της Γκάντι, έγιναν όλα υπο δημοκρατικό καθεστως;

Gee Pontius είπε...

Δεν μπορώ να ξέρω αν θεωρείται δημοκρατία το καθεστώς που υπήρξε στην Ινδία, ξέρω όμως ότι δεν θα είχε καμιά σημασία μετά από το πέρασμα του Μαχάτμα Γκάντι. Μερικές προσωπικότητες (για μένα η μεγαλύτερη της δεύτερης μου-χου χιλιετίας)κάνουν τα πολιτικά συστήματα να φαίνονται τόσο αστεία.